I. Vaidere izstrādājusi pilotprojektu pārtikas atkritumu samazināšanai
Eiropas Savienībā ik gadu tiek izmesta aptuveni trešdaļa no saražotās pārtikas 132 miljardu eiro vērtībā. Izsviežot labu pārtiku, tiek izniekots cilvēku ieguldītais darbs, izšķērdēta nauda un veltīgi patērēti vērtīgi dabas resursi, kas ļāva šo pārtiku saražot. Turklāt jaunākie dati rāda, ka pārtikas atkritumi ir atbildīgi par 7% ES izmešu. Vairāk nekā pusi pārtikas atkritumu rada tieši mājsaimniecības un patērētāji, izmetot pat vēl lietojamu pārtiku, tādēļ I. Vaidere izvēlējās problēmu sākt risināt tieši šajā līmenī un no ES budžeta panāca teju miljonu eiro ekspertu veiktam pētījumam.
Eiropas līmeņa pārtikas atkritumu novēršanas eksperti izpētījuši, kā turpmāk īstenot efektīvākas pārtikas atkritumu samazināšanas programmas gan nacionālā, gan vietējā līmenī, piemēram, mājsaimniecībās un skolās. Līdz 2030. gadam ES ir apņēmusies uz pusi samazināt pārtikas atkritumu apmēru un šī pilotprojekta rezultāti piedāvā praktiskas metodes, kā to panākt. Viens no būtiskākajiem secinājumiem – pārtikas atkritumu mazināšanas rīki jāpielāgo vietējam kontekstam, paradumiem un kultūras normām. Savukārt izglītības saturā jāfokusējas uz konkrētām, gana vienkāršām ikdienas rīcībām.
Mājsaimniecībās jāvērš uzmanība uz katru no pieciem pārtikas aprites posmiem mājas apstākļos – pārtikas plānošanu, sagādi, uzglabāšanu, pagatavošanu un patēriņu. Attiecīgi jāpielieto tādas metodes kā iepirkšanās sarakstu veidošana, produktu izvietojums ledusskapī pēc derīguma termiņa, mērtrauku izmantošana, sarakstu uzturēšana par ledusskapja un pieliekamā saturu.
Priekšlikumus no 2021. gada oktobra līdz 2023. gada maijam izstrādāja 16 zinātnieki un eksperti no dažādām valstīm, apvienojoties Eiropas forumā patērētāju pārtikas atkritumu samazināšanai (European Consumer Food Waste Forum). Eksperti ievāca datus, izstrādāja pierādījumos balstītus risinājumus, kā arī apkopoja informāciju par noderīgiem labās prakses piemēriem, kas jau pierādījuši savu efektivitāti. Galvenie projekta secinājumi (https://t.ly/s1H-), kā arī viss pētījums (https://t.ly/i9Mtd) pieejami ikvienam interesentam. Balstoties uz šiem rezultātiem, paredzēts arī ieviest saistošus pārtikas atkritumu samazināšanas mērķus ES dalībvalstīm.
“Esmu gandarīta par paveikto un pārliecināta par praktisko ieguvumu Latvijai un visai Eiropai no šīm vadlīnijām. Novēršot pārtikas izniekošanu, varēsim ne tikai ietaupīt, bet arī samazināt ietekmi uz vidi un atbalstīt trūcīgos,” norāda I. Vaidere.
Pilotprojektus ES budžetā var iesniegt Eiropas Parlamenta deputāti, lai piesaistītu līdzekļus jaunām svarīgu problēmu risināšanas metodēm, taču tikai neliela daļa iesniegto priekšlikumu tiek atzīti par tik labiem, lai tiem piešķirtu finansējumu.